
Vernaccia di San Gimignano 0,75 Ltr
La Lastra - Vernaccia di San Gimignano
Productinformatie
Proefnotitie:
Specificaties: Vino Biologico
Producent: La Lastra
Druivensoorten 98% Vernaccia en 2% trebbiano toscana en Malvasia Bianca Lunga del chianti
Land van herkomst Italië
Streek / Gebied Toscane
Sluiting Kurk
Categorie/kleur: Wit / diepe strogele kleur
Artikelnummer
Alcoholpercentage 13%
Smaakprofiel: complex bouquet van bloemen, citrus, tropische en mineraalachtige note
Vinificatie: rustige persing koude fermentatie De druiven worden koud vergist een toepassing die vooral in warme landen voor komt. De fermitatie periode is 15 dagen en is bij een temperatuur van zo’n 16 graden in RVS vaten. De druiven worden ongeperst in de tanken gedaan waardoor er een maceration proces ontstaat. De rijping vind plaats in de RVS vaten en botteling is de volgende maart na de oogst.
De macération carbonique (maceratie onder koolzuur) is een moderne wijntechniek waarbij de druiven vóór de alcoholische hoofdgisting ongeplet in een afgesloten vat onder extra toegevoegd koolzuurgas een periode onder anaerobe omstandigheden kunnen rijpen. Hierbij stopt de natuurlijke plantenademhaling van de druif (door zuurstofgebrek) en treedt een autolyseproces op waarbij de druif zichzelf onder invloed van de eigen celenzymen verteert. Door deze techniek komt het aroma beter tot ontwikkeling. De druif breekt onder het gewicht op een gegeven moment spontaan open waarna alsnog de normale alcoholische gisting begint. Zijn de suikers eenmaal vergist, dan vindt nog een malolactische gisting plaats die de wijn stabiliseert.
Wijn & spijs: Lekker bij visgerechten, wit vlees, maar ook bij het aperitief en antipasti