
Bolla Valpolicella Ripasso 0,75 Ltr
Bolla Valpolicella Ripasso
Productinformatie
Gebied : Veneto
Druif: Corvina en corvinone (70 %) rondinella
Alcoholpercentage: 13,5%
Proefnotitie: Diep granaatrood. Aroma’s van zwarte rijpe kersen, jam, vanille, drop en cede hout. Mooie volle body, krachtig en warm en zuivere tonen van cacao en specerijen.
Smaakprofiel: Zwarte kersen, jam, ceder
Vinificatie: De ingedroogde druiven die gebruikt zijn voor het maken van Amarone worden gebruikt voor de tweede vergisting van de Ripasso. Hierdoor krijgt de Ripasso een deel van de body, smaak en concentratie die je in Amarone vind.
Wijn spijs: Rood vlees, stoofschotels en harde kazen.
Awards: **** – max. 5 sterren. Klassiek, kersen, rozijnen, tabak, oud hout. Opgevoed, slank, goede balans en lengte.
- Perswijn 2020
“Veneto is beroemd om zijn wijnen van (op matjes) zongedroogde druiven: de zoete recioto en de grote Amarone. En je zou het niet zeggen als je er op vakantie bent, maar wat wijn betreft zijn de Italianen heel bewust aan het recyclen. Want wat doe je met de gedroogde druivenschillen waarmee je net een amarone hebt gemaakt? Juist, die gooi je bij je instap-valpolicella en laat je even lekker sudderen. Maak je zo een Ripasso. Een soort Amarone light. Met meer frisheid en minder tannine. Deze heeft zoete rijpe kersen, kruidigheid, kalfslederen tannines en fijne zuren. Nog even verder sudderen? Denk aan hazenpeper of wildragout.”
- Harold Hamersma in De Grote Hamersma, beoordeeld met een 8,5.
Achtergrondinformatie: Het verhaal van het wijnhuis Bolla begint bij één man, Abele Bolla. Hij woont in het noorden van Italië, in de streek Veneto, waar hij een kleine familieherberg runt. Om zijn gasten meer dan alleen een verblijf te kunnen bieden, besluit hij in 1893 om een wijn te gaan produceren die hij zijn gasten kan schenken. Dit werd een groot succes. Naar aanleiding hiervan besluit de familie zich volledig te gaan richten op de wijnproductie. Ruim 130 jaar later is het wijnhuis Bolla uitgegroeid tot een wereldwijd befaamd wijnhuis met een groot scala aan wijnen. Wat is gebleven is de unieke smaak van de Bolla wijnen voortkomend uit het bijzondere klimaat en terroir van het Veneto gebied.
Oenoloog Christian Zulian is sinds 2015 wijnmaker bij Bolla. Voordat hij bij Bolla startte was hij dertien jaar werkzaam bij Marchesi Antinori en meerdere jaren bij Domaine Baron de Rothschild.